Bossen, bergen en bronwater - genieten in Borjomi! - Reisverslag uit Tbilisi, Georgië van Martin - WaarBenJij.nu Bossen, bergen en bronwater - genieten in Borjomi! - Reisverslag uit Tbilisi, Georgië van Martin - WaarBenJij.nu

Bossen, bergen en bronwater - genieten in Borjomi!

Blijf op de hoogte en volg Martin

05 Augustus 2012 | Georgië, Tbilisi

Na de enerverende dagtocht van de zondag, begint op deze maandag de 30ste juli onze midweek in het op bijna 200 km ten westen van Tbilisi gelegen Borjomi. De buienradar voorspelt voor dat district enkele pittige onweersbuien, maar in het algemeen zou het in Borjomi mooi weer moeten worden. Via de snelweg S1/E60 is het goed opschieten. Tussen Tbilisi en het dorp Oerbnisi ligt een fonkelnieuwe snelweg, waar je echter niet harder mag dan 110 km/uur, hetgeen op signaleringsborden nadrukkelijk wordt aangegeven. Ook het dragen van de gordel is verplicht. Ja, ook Georgie gaat met de tijd mee en je moet met kleine dingen beginnen nietwaar? Via de stad Gori (geboorteplaats van Stalin en tijdens de vijfdaagse oorlog in 2008 zwaar getroffen door Russische bombardementen) gaat onze reis naar Khashoeri (voorheen Mikhailovo en Stalinisi). Tip: kom je in Khashoeri op de rotonde, ga voor bestemming Borjomi dan rechtdoor en laat je niet van de wijs brengen door het nogal hectische verkeer dat ronddraait als een draaimolen. En nog iets: verkeer dat de rotonde komt oprijden heeft voorrang. Het glooiende landschap verandert in een bergachtig landschap. Links van ons stroomt de brede Mtkvari-rivier. Het zal rond de klok van kwart voor drie geweest zijn, als we Borjomi binnenrijden. Het is inmiddels licht beginnen te regenen. De buienradar lijkt gelijk te gaan krijgen. Het eerste wat opvalt is de overduidelijke aanwezigheid van politiemannen langs de toegangsweg en op strategische punten. Dat kan in Georgie maar een ding betekenen: hoog bezoek! Laat president Saakashvili nu uitgerekend vandaag een bliksembezoek aan Borjomi brengen. Wij zijn dan aan het bijkomen in ons guesthouse waar we voor 45 Lari per nacht een kamer, keuken en douche huren. David en Elene maken kennis met de buurkinderen. Na het avondmaal doen we een eerste verkenning in Borjomi. Het regent dan gelukkig niet meer. We parkeren de auto vlakbij de ingang van het Borjomi park en nemen de kabelbaan naar boven. Vanuit de gondel heb je een fantastisch uitzicht over de omgeving: bossen en bergen. Schitterend! Boven aangekomen wandelen we naar het enorme reuzenrad. Een mooie kans om de omgeving van een nog hoger punt te aanschouwen. Meteen wordt duidelijk waarom deze omgeving beschermd gebied is in de vorm van een nationaal park. Magisch mooi! De eerste indrukken zijn buitengewoon goed. Het begint weer zacht te regenen. Een taxi brengt ons terug naar beneden. Onze eerste dag in Borjomi is geslaagd.
De daarop volgende dagen genieten we van alles wat Borjomi te bieden heeft. In de eerste plaats is Borjomi bekend om zijn mineraalwater. In het park bevindt zich een bron waar je dit (geneeskrachtige) bronwater kunt aftappen. Het heeft een apart smaakje en komt lauw uit de kraan. Voor de export en lokaal gebruik wordt het geflest in Borjomi-groene flesjes. Grootvorsten uit het huis Romanov lieten in deze omgeving vanwege de bronnen hun buitenverblijven aanleggen. Ten tweede is de natuur wonderschoon. Iets dat de Russische gouverneur van de Kaukasus in de 19de eeuw ook inzag en er een park liet aanleggen. Via een wandelpad van ongeveer twee kilometer langs een bergstroom kom je op een zonneweide uit, waar een zwembad is aangelegd met daarin warm water uit een bron. Het is deze plek waar we op onze tweede dag verblijven. David is tot twee uur met zijn vrienden aan het zwemmen in het zwembad beneden in het park. Relaxen in optima forma dus. De derde en vierde dag genieten we in het attractiepark van Borjomi. Vooral de kinderen kunnen zich heerlijk uitleven. Voor de liefhebbers van het betere gerstennat: een biertje kost er slechts 2 Lari en dan heb je bijna een halve liter. Donderdagavond barst er een stevig onweer los en worden de hemelsluizen opengezet. Vrijdag piekt de zon gelukkig weer door het bladerdak. We pakken onze spullen in en laten ons met een taxi naar het busstation tegenover het 'gemeentehuis' brengen. Met ons zijn de laatste plaatsen in de marsjroetka gevuld en kunnen we voor 9 Lari pp mee naar Tbilisi. De rit duurt ongeveer twee uur. Het is even behelpen, want de bagage ligt onder de banken en staat in het gangpad. Airco is niet voorhanden; de raampjes staan open. Maar tegen kwart voor drie zijn we terug in Tbilisi. Bij de rotonde dienen alle inzittenden de marsjroetka te verlaten en hun reis te voet, per metro of taxi te vervolgen. Gelet op de bagage nemen wij een comfortabele taxi. Voor de deur worden we afgezet. Het is het einde van een bijzonder geslaagde midweek in Borjomi!

• 05 Augustus 2012 - 17:13

Nienke:

Dag lieve allemaal! Wat leuk om alle verhalen te lezen en wat een mooie foto's! Geniet nog van jullie vakantie! Liefs uit Utrecht, Nienke