Project badkamer - Reisverslag uit Tbilisi, Georgië van Martin - WaarBenJij.nu Project badkamer - Reisverslag uit Tbilisi, Georgië van Martin - WaarBenJij.nu

Project badkamer

Blijf op de hoogte en volg Martin

17 Juli 2013 | Georgië, Tbilisi

Zaterdag tegen het middaguur is het dan zover. Laat de mortel en specie maar aanrukken voor het project badkamer. Absoluut de verkeerde tijd om met temperaturen van boven de 35'C aan zo'n renovatieklus te beginnen, maar er moet gewoon controle zijn op het werk dat wordt uitgevoerd. Controle is er alleen wanneer ook wij in Tbilisi zijn en dat is in de zomermaanden. Weekje afzien dus en dan kunnen we allemaal genieten van een nieuwe badkamer. Hopen we!
Het ouderlijk huis van Marika staat er al een hele tijd en de badkamer is door haar vader in de jaren 70 van de vorige eeuw eigenhandig aangelegd, en dat laat zich na 40 jaar aanzien. Het sanitair is sterk gedateerd, niet meer fatsoenlijk schoon te houden en je kunt zelfs met de beste wil niet een prettig bezoek aan het toilet brengen. Tijd om de boel 'ns goed onder handen te nemen en omdat we in Georgie zijn, gaat dat op z'n Georgisch.
De zoektocht naar kwalitatief goede badkamertegels is een hele onderneming. Bij de ene zaak is de prijs te hoog, bij de ander het materiaal niet goed en bij de derde deugen beide niet. Uiteindelijk komt Marika thuis met prachtige tegels (bordeaux-rood) en gaat het daadwerkelijke slopen beginnen. Voor het slopen en het stukadoorwerk is vakman Rojn ingeschakeld. Hij zal de komende dagen de onvermoeibare kracht zijn, die een onooglijk washok omtovert tot een moderne badkamer. Twee oude wastafels vallen onder de sloophamer en met vereende krachten verdwijnt ook de honderd kilo zware badkuip naar buiten. De muren zijn kennelijk opgemetseld met oerdegelijk Sovjet-cement, want het afbikken van de muren gaat langzamer dan verwacht. Ok, Rojn moet het dan ook doen met een sloophamer en een beitel, want een drilboor is (nog) niet voorhanden. Tijdens het sloopwerk komen de oude waterleidingen bloot te liggen. Al snel wordt duidelijk dat ook dit allemaal zal moeten worden vervangen door kunststof, en dan ook maar gelijk die leidingen die naar de keuken lopen. De zondag is een sloopdag, met tussendoor nog een verjaardagsfeest van vader Irakli, waarna het werk tot 02:00 uur 's nachts wordt voortgezet. Om de buren niet te lang zonder stromend water te laten zitten, was het nodig dat vandaag de waterleidingen gereed zouden zijn. De 'santechnik' heet Vacho, woont een paar huizen verder en laat zien dat ook hij een vakman is op zijn gebied. En dan zijn er nog de andere vakmannen die gevraagd en ongevraagd hun advies komen geven: Tamaz van beneden, Tamaz van de overzijde, buurman Zaoeri, Zviadi en Gocha, Gela van nr. 11 en Rojn...hij ploetert rustig verder. Dato rijdt af en aan om zakken cement en zand op te halen, want er gaat meer in deze kleine ruimte dan voorzien.
Maandag gaat het grootste deel van de betegelde vloer eruit en begint Rojn met het stukadoorwerk. In de loop van de dag wordt het nieuwe kunststof badkamerraam geplaatst en begint het er steeds meer op te lijken. Gelukkig treft Marika dinsdagochtend Koecha, die voor 80 Lari de laatste stukken oude betonvloer en de wc-pot aan flarden boort. 's Avonds is ook het stroom voor de wasmachine, die nog altijd in de gang stond, aangelegd. Sergo heet de 'elektrik' die al zijn gereedschap bij zich draagt in een kleine zwarte handtas. Hij knipt en snijdt, kan toveren met kabels, stekkers en snoeren en omdat hij geen stroomzoeker heeft, windt hij tape om de beitel, zodat hij geen schok krijgt, mocht hij toch onder stroom komen te staan. Dinsdag is er warm en koud stromend water in de keuken en tegen half twaalf 's avonds is het cement op en kunnen de muren gaan uitharden.
Vandaag, woensdag 17 juli, is Rojn begonnen met het gladstrijken van de muren. Maandag 22 juli gaan we met de trein naar Koboeleti aan de Zwarte Zee. We hopen dat de badkamer dan zo goed als af is. We houden julllie op de hoogte van het project! Vanuit een ietwat stoffig en warm Georgie, gegroet vrienden!